Este utila o tomografie oculara in coerenta optica?
Exista persoane carora medicul oftalmolog le-a recomandat o tomografie oculara in coerenta optica. Multe persoane care se afla in aceasta situatie nu au idee ce este aceasta procedura, si daca le poate fi de ajutor.
Tocmai acesta este scopul redactarii si publicarii acestui articol. Dorim sa venim in ajutorul tuturor persoanelor care doresc sa se documenteze cu privire la tomografia oculara in coerenta optica, cu cele mai utile informatii. Sa vedem asadar ce este si daca este utila aceasta procedura.
Asadar, ce este o tomografie oculara in coerenta optica?
O tomografie (OCT) este un instrument de diagnostic neinvaziv utilizat pentru imagistica retinei. Este tehnologia pentru viitor, deoarece poate imbunatati ingrijirea pacientului. Are capacitatea de a detecta probleme la nivelul ochiului inainte ca orice simptom sa fie prezent la pacient.
Cu tomografie oculara in coerenta optica (OCT), medicii sunt capabili sa vada o sectiune transversala sau o imagine 3D a retinei si sa detecteze debutul precoce al unei varietati de afectiuni oculare si boli oculare. Putem aminti afectiuni precum degenerescenta maculara, glaucomul si retinopatia diabetica (primele trei boli cunoscute pentru ca provoaca orbire).
OCT permite detectarea altor boli, cum ar fi gaurile maculare, retinopatia hipertensiva si chiar afectarea nervului optic. Utilizarea unui OCT permite un tratament precoce la pacienti si imbunatateste dramatic succesul acestor tratamente, in special in boli precum degenerescenta maculara umeda – unde boala oculara progreseaza rapid.
Aceasta procedura a devenit standardul de ingrijire pentru evaluarea si tratamentul majoritatii bolilor retinei. Procedura este similara cu o scanare CT care este utilizata pentru a vizualiza organele interne din interiorul corpului.
O tomografie oculara in coerenta optica (OCT) foloseste o serie de lumina pentru a scana rapid ochiul. Aceste scanari sunt interpretate si OCT prezinta apoi o imagine a straturilor de tesut din retina. Aceste straturi pot fi diferentiate si grosimea lor masurata.
Comparand grosimea straturilor masurata prin scanarea OCT cu grosimea normala a straturilor retiniene sanatoase, medicii oftalmologi pot determina ce boala a retinei sau afectiunea oculara exista in ochi. Acest lucru se poate intampla chiar inainte ca pacientul sa fie constient de orice problema.
Ce altceva mai trebuie sa stim despre o tomografie oculara in coerenta optica (OCT?
Printr-o tomografie oculara in coerenta optica (OCT) medicul dumneavoastra poate vedea o imagine a celor 10 straturi care alcatuiesc retina. Acest proces este similar cu o scanare CT si permite masurarea grosimii fiecarui strat.
Poate fi folosita pentru a confirma un diagnostic specific retinian, cum ar fi o gaura maculara , precum si pentru a urmari boli progresive ale retinei, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta (AMD).
OCT poate masura, de asemenea, conturul suprafetei nervului optic, impreuna cu grosimea stratului de fibre nervoase din jur. Rezultatele sunt comparate cu o baza de date obisnuita, precum si cu orice teste anterioare pe care le-ati avut.
Rezultatele unui ochi sunt, de asemenea, comparate cu ochiul opus, deoarece asimetria in fiecare ochi poate fi un semn al glaucomului precoce. Acest proces poate detecta modificari ale discului optic sau ale stratului de fibre nervoase.
De retinut
Daca sunteti diagnosticat cu AMD, glaucom sau alte boli progresive, cum ar fi retinopatia diabetica , medicul oftalmolog va compara primul OCT sau de baza cu testele viitoare. Va face acest lucru pentru a monitoriza progresia bolii in timp.
Testarea OCT dureaza aproximativ cinci pana la sapte minute per ochi si este nedureroasa . Deoarece ochii tai vor fi dilatati pentru acest test, va recomandam sa cereti pe cineva sa va conduca la aceasta intalnire.